Lichte aardbeving gevoeld in ons land

Er is een lichte aardbeving geweest voor de Britse kust, op 2 kilometer ten westen van Ramsgate in Kent. De beving had een kracht van 4,2 en werd ook in ons land waargenomen.

Op Twitter meldden een aantal Belgen uit West- en Oost-Vlaanderen dat ze iets voor 4 uur een lichte beving hebben gevoeld.

Ook onze eigen redactrice Sandra Cardoen uit Denderhoutem (Oost-Vlaanderen) voelde de beving: "Eerst was er een lichte trilling die mijn rolluiken deed rammelen, daarna was er een schok die het hele huis deed bewegen. Geen fijn gevoel. Ik dacht eerst aan een gasontploffing in de buurt. Maar met Nepal in gedachten heb ik toch een uur wakker gelegen: op vinkenslag om met de kinderen het huis te kunnen uitvluchten bij erger. De echtgenoot heb ik niet wakker gemaakt, hij had me gek verklaard."

Een beving met een kracht van 4,2 is een lichte beving, die waarschijnlijk geen of weinig schade heeft veroorzaakt. In Britse media zijn er alvast geen schademeldingen. De politie van het graafschap Kent kreeg wel veel meldingen binnen van verontruste burgers die de aarde 10 seconden lang hadden voelen trillen.

De laatste keer dat er in België een aardbeving werd gevoeld, was in 2002. Toen lag het epicentrum in het Duitse plaatsje Eischweiler nabij Aken. De beving had toen een kracht van 5,1. Een van de sterkste aardbevingen in onze contreien was echter die van 1992 in Roermond (Nederland). Die beving -met een kracht  van 5,8- werd gevoeld tot op 450 kilometer, zelfs in Engeland en Tsjechië.  

Meest gelezen