Merkel en Hollande praten meer dan twee uur met Tsipras

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande hebben gisteravond in de Letse hoofdstad Riga twee uur lang met de Griekse premier Alexis Tsipras gepraat. Er is niets bekendgemaakt over de inhoud van de gesprekken, maar het is algemeen geweten dat er gezocht wordt naar een oplossing voor de Griekse schuldencrisis.
Bundesregierung

De ontmoeting vond plaats in een hotel. In Riga is er momenteel een top over het oostelijke partnerschap. Na afloop riep Merkel de aanwezige journalisten enkel "goede nacht" toe.

Europa wil enkel nog financiële steun aan Griekenland geven als het land de nodige structurele hervormingen doorvoert. Maar het land kon nog geen overtuigende lijst met voorstellen voorleggen.

Hollande had op voorhand gewaarschuwd geen te hoge verwachtingen te hebben. "Het zijn niet Duitsland en Frankrijk die in de plaats van Europa moeten beslissen." Een volgende cruciale vergadering is volgens Hollande de ontmoeting van de ministers van Financiën, "eind deze maand of begin juni". "We zijn niet in Riga om over de Griekenland-kwestie te onderhandelen."

Griekenland liet begin deze week zelf weten dat het zonder akkoord met zijn geldschieters afstevent op een bankroet. De regering van Alexis Tsipras praat nog steeds met haar schuldeisers, het IMF en de EU, om te trachten een nieuwe schijf steun los te krijgen van 7,2 miljard euro, zonder af te stappen van de engagementen ten opzichte van de kiezer.

Volgens de Volkskrant zouden de Grieken achter de schermen onderhandelen met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank (voorheen de trojka genoemd) over een "raamakkoord" dat als laatste redmiddel moet dienen.

De hoop zou zijn dat tijdens de lopende onderhandelingen Griekenland naar dit raamakkoord toe kan worden geleid. Sowieso is het werk nog niet klaar met een akkoord dat 7,2 miljard vrijmaakt voor Athene. Het huidige (tweede) hulpprogramma voor het land eindigt op 1 juli en zonder opvolger komt het land financieel ternauwernood de zomer door.