Michel vindt dat Cameron klare taal moet spreken

De top over het oostelijk partnerschap in Riga was de eerste sinds de Britse verkiezingen van 7 mei. De Britse premier Cameron heeft er nog eens herhaald dat hij de Britse banden met de EU wil heronderhandelen en dat hij het resultaat van die heronderhandeling in 2017 via referendum wil voorleggen aan de Britten. Onze premier Charles Michel (MR) vindt dat Cameron klare taal moet spreken. "Dubbelzinnigheid is geen goede zaak op lange termijn."

Michel volgt Cameron in diens vraag naar hervormingen, maar de Belgische regeringsleider wil dat de lidstaten zich concentreren op economische en sociale vooruitgang en dat ze zich niet begraven in een eindeloos institutioneel debat. "We kunnen het ons niet permitteren om een soort technocratische introspectie te houden waarbij we ons maandenlang afvragen of we nu die alinea van dat verdrag moeten aanpassen."

Michel meent dat hervormingen mogelijk zijn zonder een lange en moeilijke heronderhandeling van het verdrag. "Dat is niet de meest intelligente oplossing op korte en middellange termijn." Michel verwijst naar de Belgische situatie. "Wanneer we met het institutionele bezig zijn, slagen we er niet in om tegelijkertijd op economische en sociaal vlak goede dingen te doen."

Michel wil dat er bekeken wordt of sommige lidstaten in bepaalde domeinen sneller kunnen gaan dan andere. "Ik aanvaard geen Europa waar we altijd voor de kleinste gemene deler kiezen en daarom via een slakkengangetje vooruitgaan", zegt hij. Michel meent dat de Benelux daarin een voortrekker kan zijn.

In Riga sprak Michel ook met zijn Griekse collega Tsipras. "Het is belangrijk dat Griekenland zijn engagementen nakomt en zijn deel van het werk doet", zegt Michel.