Nieuwe schietstand politie niet conform veiligheidsnormen

Er is geen overschot aan schietstanden om de Belgische politieagenten op te leiden. Toch is een schietstand waarover de federale politie sinds juli vorig jaar beschikt nog nooit gebruikt. Reden: niet conform de veiligheidsnormen. Dat schrijven de Sudpresse-kranten vrijdag. De federale politie laat weten dat de openbare aanbesteding die nodig is om het defecte materiaal te vervangen, "bezig" is.
BELGA/VERGULT
archieffoto

"Na de installatie is de brandweer de schietstand komen inspecteren", legt Marc Duplessis van ACOD Politie uit. "Zij hebben vastgesteld dat de branddeur niet voldoende bestand is tegen projectielen. En tien maanden later is die deur nog altijd niet vervangen. Een tweede onregelmatigheid betreft de kogelvanger. Er zijn een paar problemen met de stevigheid van de bevestiging."

Er loopt momenteel een aanbestedingsprocedure, bevestigt Agnès Reis, woordvoerster van de federale politie. Wanneer de schietstand weer in gebruik zal zijn, kan ze niet verduidelijken. "Zo'n procedure vraagt altijd tijd." Reis voegt toe dat de nieuwe schietstand bovenop de al bestaande komt. "We hebben daardoor dus geen capaciteit verloren."

Uit een vorig jaar gepubliceerd rapport van het Comité P blijkt dat de lokale en federale politie beschikken over 175 schietstanden. In slechts 89 daarvan mogen vuurwapens gebruikt worden.