Nog niet duidelijk of Galant verzet aantekent tegen uitspraak "Leuven Rechtdoor"

"Het vonnis is nog niet betekend. Als we die betekening krijgen, gaan we die eerst analyseren", zegt Jasper Pillen, woordvoerder van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Hij reageert daarmee op de uitspraak van een Brusselse kortgedingrechter, die de opheffing van de vliegroute "Leuven Rechtdoor" heeft bevolen. Omdat de beschikking van de rechter bij verstek werd uitgesproken, kan de minister nog verzet aantekenen.

De Belgische staat krijgt drie maanden om de vliegroute terug te brengen naar de situatie van voor 6 maart 2014. Als dat na die drie maanden niet gebeurd is, moet hij een dwangsom van 50.000 euro betalen per dag dat de route gebruikt wordt. Dat is dezelfde deadline die een rechter vorig jaar oplegde voor de wijziging van de twee vluchtroutes van het plan-Wathelet, maar die blijkt niet realistisch te zijn.

"De procedures om vluchtroutes aan te passen duren minstens 30 weken", zegt Dominique Dehaene, de woordvoerder van luchtverkeersleider Belgocontrol. Daar komt nog eens bij dat er voor deze vluchtroute specifieke werkmethodes voor luchtverkeersleiders werden uitgewerkt. "Die moeten dan ook weer worden aangepast, waardoor luchtverkeersleiders opnieuw opgeleid moeten worden."

Actiegroep tevreden

"Leuven Rechtdoor", de actiegroep tegen de gelijknamige vluchtroute, is alvast tevreden met het vonnis. "We zijn verheugd over de gerechtelijke uitspraak en danken ook de gemeenten die in deze zaak voor hun burgers zijn opgekomen", zegt woordvoerder Mark Lambrecht.

Maar de vzw blijft ook nuchter. "We weten best dat hiermee het dossier niet van de baan is. De meerderheidspartijen kunnen de vliegroutes opnieuw wijzigen", zegt Lambrecht. "We roepen federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant daarom op werk te maken van een eerlijk spreidingsplan met respect voor alle bewoners rond de luchthaven. Wij blijven bereid om, zoals in het verleden, een deel van de hinder op ons te nemen. Maar we kunnen nooit akkoord gaan met een miskleun als "Leuven Rechtdoor"".