Rusthuizen 20 procent duurder in 5 jaar tijd

Een verblijf in het rusthuis is in 5 jaar tijd 20 procent duurder geworden. Dat blijkt uit een studie van de bank Belfius, die De Tijd kon inkijken. Belfius berekende de gemiddelde dagprijs in een vzw-rusthuis en komt uit op gemiddeld 49,96 euro in 2013. Vijf jaar eerder was dat nog een 42,50 euro per dag.

Op maandbasis kost een verblijf in een rusthuis dus gemiddeld zo’n 1.500 euro. Het gemiddelde pensioen bedraagt 1.200 euro, dus veel ouderen kunnen daarmee geen rusthuisverblijf betalen en moeten dus hun spaargeld aanspreken of elders financiële steun krijgen. En dan is in de prijs van het verblijf nog lang niet alles inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten die bij ouderen aardig kunnen oplopen.

Gemiddelde

Het bedrag dat Belfius berekende, ligt in de lijn met de cijfers die Le Soir gisteren op basis van de FOD Economie bekendmaakte. Daaruit bleek dat de prijzen in drie jaar tijd met 10 procent zijn gestegen.

Belfius zegt dat haar berekeningen beter zijn dan die van de FOD Economie. De federale overheidsdienst heeft namelijk gewoon het gemiddelde per rusthuis berekend, door de prijzen van alle kamers op te tellen en te delen door het aantal kamers. Maar hierdoor wordt dus geen rekening gehouden met eventuele duurdere en goedkopere kamers. Belfius heeft dat wel gedaan.