Rusthuizen worden in snel tempo duurder

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis dreigt de volgend jaren pijlsnel te stijgen. Op korte termijn gaat de prijs van 1.500 naar 1.800 euro per maand. Dat schrijft De Tijd, die de sector doorgelicht heeft. Bovendien ziet de toekomst er weinig rooskleurig uit.

De voorbije maanden hebben een groot aantal rusthuizen een aanvraag ingediend om hun dagprijzen te verhogen van gemiddeld 50 tot 60 euro. Op maandbasis stijgt de factuur dus tot gemakkelijk 1.800 euro.

Volgens de rusthuizen liggen de prijzen vandaag onrealistisch laag. Oorzaak is het groeiend aantal inwoners die intensieve zorg nodig hebben. Twintig procent van de zwaar zorgbehoevenden ligt in een bed van iemand die enkele lichte zorg nodig heeft. Dat betekent dat de rusthuizen voor die patiënten minder overheidsgeld krijgen dan ze nodig hebben. "De rusthuizen staan nu voor de keuze: de druk op het personeel verder opvoeren en aan kwaliteit inboeten of de prijzen opdrijven", zegt Peter Degadt, de topman van rusthuizenkoepel Zorgnet Vlaanderen.

Door de vergrijzing van de bevolking wordt het financieringsprobleem de volgende jaren alleen maar groter. Tegen 2050 zal het aantal 80-plussers in Vlaanderen verdubbelen tot 760.000. Vlaanderen is door de zesde staatshervorming bevoegd geworden voor  de ouderenzorg, maar kan het probleem niet aan. Er zullen moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Ofwel blijven de dagprijzen stijgen, ofwel gaat de bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering, jaarlijks 50 euro per persoon, omhoog.