Veertig doden bij druggeweld in Mexico

In Mexico zijn een 40-tal doden gevallen bij een groot vuurgevecht tussen de politie en leden van een drugskartel. Het gevecht vond plaats in de westelijke staat Michoacan, aan de grens met Jalisco. Het gebied is een bastion van het Jalisco Nueva Generacion drugkartel.
De politie verlaat een ranch waar een deel van het vuurgevecht plaatsvond.

Volgens een anonieme bron bij de overheid zijn bij de gevechten in de buurt van de stad Tanhuato 37 "gewapende burgers" en 2 federale agenten gedood.

Het plaatselijke drugskartel had de afgelopen weken verschillende spectaculaire aanvallen uitgevoerd op de politie. In april leit het kartel nog een konvooi van de politie in een hinderlaag lopen. Daarbij werden 15 agenten gedood en vijf anderen raakten gewond.

Tanhuato, een stad met 15.000 inwoners in de staat Michoacán, is wel vaker het decor van geweld. De stad ligt naast de stad Yurecuaro, waar vorige week nog een linkse kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen vermoord werd tijdens een verkiezingsbijeenkomst. In 2014 werd de burgemeester van Tanhuato vermoord en in 2013 werd in de staat Jalisco, net over de grens, een massagraf gevonden met meer dan 60 vermoedelijke slachtoffers van het Jalisco Nueva Generacion kartel.

De druk op de Mexicaanse president Pena Nieto neemt toe om zijn belofte waar te maken en stabiliteit te brengen. In acht jaar tijd zijn er in Mexico meer dan 100.000 doden gevallen in de oorlog tegen de drugsbendes en bij geweld van de kartels.