"Ik kan heus niets positiefs over haar zeggen"

Exact 30 jaar geleden ging in de VS met veel poeha de nieuwe James Bond-film, "A view to a kill", in première. Het zou en moest de definitieve doorbraak als actrice betekenen voor de excentrieke zangeres Grace Jones, in de rol van "slechterik" May Day. Maar zelfs met een imposante sprong van de Eiffeltoren kon de film echte Bond-fans slechts weinig bekoren. De boost in de filmcarrière van Jones bleek uiteindelijk maar van korte duur.

Niet alleen wordt "A view to a kill" ook nu nog altijd beschouwd als "een van de slechtste Bond-films ooit", de samenwerking tussen Roger Moore, de James Bond van dienst, en Jones verliep ook niet van een leien dak. Opmerkingen van Moore bevestigden het imago dat Jones voordien door haar muziek opgebouwd had: een koele, afstandelijke tante.

Zo vertelde Moore in november 2012 op Entertainment Weekly: "Het was voor "A view to a kill" leuk samen te werken met Christopher Walken. Toffe gast. Hij heeft me zelfs tijdens de kerstdagen bezocht in Gstaad. Dat pleziertje gun ik niet aan Grace Jones. Meer wil ik daar niet over zeggen. Als je niets positiefs over iemand kan zeggen, dan hou ik mijn mond."

In zijn memoires die hij neerpende in "My world is my Bond" maakte Moore gewag van het feit dat hij ooit uit woede een stoel tegen de muur gekwakt heeft omdat Jones luide muziek bleef afspelen. Jones zelf liet zich in een Brits praatprogramma ontvallen dat ze Moore tijdens de opnames "eerder onvolwassen" vond.

Alle negatieve kritiek en commotie rond de opnames ten spijt probeerde Jones toch het succes vast te houden in haar volgende film. Want zei ze nooit: "Ik ben eerst een actrice, en daarna pas een zangeres"? Bovendien had haar rol als May Day haar toch een nominatie voor een Saturn Award opgeleverd.

Maar haar volgende film "Vamp" werd neergesabeld door filmcritici en wist nauwelijks te overtuigen aan de kassa. Er volgden nog wat kleinere rolletjes, maar ondanks een indrukwekkende muziekcarrière, was voor Jones uiteindelijk geen grote rol weggelegd in de filmwereld.

Hier beneden kunt u Jones bezig zien in de trailer van "A view to a kill":

Bijgevolg zal Grace Jones vooral voor haar muziek herinnerd worden, zoals voor "I've seen that face before", haar hit uit 1981:

lees ook