"Nu ben ik eindelijk mezelf: Frans, Duits en Europeaan"

Europarlementslid Daniel Cohn-Bendit is er eindelijk in geslaagd om naast de Duitse nationaliteit ook de Franse te verwerven. "Nu ben ik eindelijk mezelf: Frans, Duits en Europeaan", zegt hij. Hij mengt zich al decennialang in de politiek langs de beide oevers van de Rijn.

Cohn-Bendit was in 1945 als zoon van een voor de nazi's gevluchte Duits-joodse advocaat en een Française op de wereld gekomen. Op zijn 16e koos hij voor een Duits paspoort. Wegens zijn rol bij de studentenprotesten van mei 1968 wees de Franse regering "rode Danny" het land uit, pas jaren later werd het inreisverbod ongedaan gemaakt. Van 1994 tot 2014 zat hij in het EU-parlement - een keertje voor de Duitse, een keertje voor de Franse Groenen.

De aanvraag voor het Franse staatsburgerschap had de soixante-huitard kort voor zijn 70ste verjaardag in april gedaan. "Dat stemt overeen met de realiteit van mijn leven", zei hij toen aan het Duitse persagentschap DPA. De politicus, publicist, moderator en filmmaker woont "in Frankfurt, Frankrijk en elders".