"Vissersschip Morgenster wellicht niet overvaren"

De in januari vergane Belgische vissersboot Z-85 Morgenster is wellicht niet overvaren. Dat meldt "VTM Nieuws" en wordt bij het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge bevestigd, op basis van radarbeelden. Het parket wacht wel nog op het verslag van een deskundige.

Op 28 januari verging de Morgenster in het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne. De vier bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Aanvankelijk werd het stormweer aangezien als oorzaak voor de scheepsramp.

Twee maanden later dook echter een anonieme e-mail op die een heel andere oorzaak opwerpt. De anonieme briefschrijver beweerde dat de Morgenster werd overvaren door de MV Marselisborg, een vrachtschip van 130 meter lang. Bovendien werd het bewuste schip onmiddellijk na de scheepsramp drie dagen lang hersteld op een Engelse scheepswerf.

Ondertussen zijn radarbeelden van de Morgenster opgedoken. Op die beelden is te zien hoe het schip in een storm terechtkomt, maar er is geen ander schip in de buurt. "De tussenconclusie is dus dat het schip wellicht niet overvaren werd", aldus parketwoordvoerster Céline D'Havé.

In het dossier werd op verzoek van staatssecretaris van Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) een deskundige aangesteld. Het parket wacht nog op zijn verslag om definitieve conclusies te kunnen trekken. Het onderzoek wordt voorlopig dus niet afgesloten.