Aartsbisschop Óscar Romero zalig verklaard

In de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador is aartsbisschop Óscar Romero zalig verklaard. Op de plechtigheid waren honderdduizenden gelovigen aanwezig. Romero was zowat de stem van de armen en de verdrukten ten tijde van het rechtse dictatoriale regime in El Salvador. Hij werd in 1980 vermoord door rechtse doodseskaders.

Gisterenavond hebben honderdduizenden mensen deelgenomen aan een gebedswake en een processie van de kathedraal in San Salvador, waar Romero begraven ligt, naar de Plaza El Salvador del Mundo. Vanavond is de vroegere aartsbisschop op dat plein zalig verklaard in het bijzijn van zo'n 250.000 gelovigen en onder begeleiding van hooggeplaatste geestelijken en vertegenwoordigers van het Vaticaan.

Het plein zelf is zo'n 5 vierkante kilometers groot, maar dat bleek niet groot genoeg voor de massaal opgedaagde gelovigen. De autoriteiten moesten vanmiddag al het plein uit veiligheidsoverwegingen afsluiten. Op 27 andere plaatsen in de stad was de plechtigheid op grote schermen te volgen. Niet minder dan 3.700 politieagenten en militairen moeten de veiligheid garanderen.

Verdediger van de verdrukten

In tegenstelling tot wat velen vandaag denken, was Óscar Arnulfo Romero y Goldámez geen progressief figuur. Hij kwam wel op voor de armen en de verdrukten in het El Salvador van de jaren 70, waar toen een rechts regime aan de macht was dat door de militairen werd gedomineerd. In 1977 werd hij aartsbisschop van San Salvador en dus hoofd van de katholieke kerk in het Centraal-Amerikaanse land.

Volgens Romero bestond de Salvadoraanse regering uit mensen die de mensenrechten schonden. De regering van generaal Carlos Humberto Romero zette toen niet alleen het leger in tegen de linkse guerrilla en tegen de eigen bevolking, maar liet het vuile werk vaak opknappen door rechtse doodseskaders die gefinancierd werden door rijke grootgrondbezitters.

Als spreekbuis van de armen was Romero de luis in de pels van de machthebbers. Hij vond weliswaar dat de kerk geen politieke beweging was, maar een beweging die opkwam tegen sociale mistoestanden, ongeacht de politieke strekking van het regime dat aan de macht was. Zo overhandigde hij in 1979 een rapport aan paus Johannes Paulus II over de mensenrechtenschendingen in zijn land.

Zijn populariteit bij het volk was groot en de kerkdiensten die hij leidde in de kathedraal van San Salvador werden massaal bijgewoond. In diezelfde kathedraal werd hij op 24 maart 1980 vermoord door extreemrechtse doodseskaders terwijl hij de mis opdroeg. Tijdens zijn begrafenis schoten sluipschutters tientallen rouwenden dood.

De burgeroorlog in El Salvador zou nog jaren voortwoeden, maar Romero groeide uit tot een symbool van het verzet. Op zijn sterfdag werden wereldwijd herdenkingsbijeenkomsten gehouden, maar in het Vaticaan van de pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI stonden ze niet echt te springen om de man zalig te verklaren. Het zou duren tot paus Franciscus voor er weer schot in de zaak zou komen. Ook de nieuwe paus heeft veel aandacht voor de armen, en hij komt bovendien eveneens uit Latijns-Amerika.