Asbest aangetroffen na brand in centrum Beveren

In de buurt van een afgebrande loods in het centrum van Beveren zijn deeltjes asbest in de lucht aangetroffen. Dat heeft het gemeentebestuur vanmiddag bevestigd. Er is een veiligheidszone ingesteld waar bewoners ramen en deuren gesloten moeten houden en oppervlakten met asbestdeeltjes niet mogen betreden. De gemeente zoekt een firma om de asbest op te ruimen.

Afgelopen nacht brak brand uit in een loods met houten fruitboxen in de Lange Dreef, in het centrum van Beveren. Twee nabijgelegen appartementsgebouwen werden preventief ontruimd, een 75-tal mensen werden een tijdlang opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne.

Het dak van de loods bestond uit asbesthoudende golfplaten. Een gespecialiseerde firma heeft vastgesteld dat er na de brand asbestpartikeltjes in de lucht hangen in de buurt. Er is een veiligheidszone ingesteld waar bewoners ramen en deuren gesloten moeten houden en oppervlakten met asbestdeeltjes niet mogen betreden. De hulpdiensten overleggen of bijkomende voorzorgsmaatregelen nodig zijn om de verspreiding van het asbest te vermijden.

De omwonenden worden op de hoogte gehouden via het telefonische alarmeringssysteem Domino en de website van de gemeente.

"Wij zeggen aan de mensen dat ze momenteel geen groenten of kruiden uit de tuin mogen halen en dat ze moeten oppassen met kinderen die spelen in de tuin tot de opruimingswerken klaar zijn", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V).