Burundese oppositieleider vermoord in Bujumbura

De Burundese oppositieleider Zedi Feruzi zou doodgeschoten zijn in Bujumbura. Dat meldt onder meer het Franse persagentschap AFP. Hij zou samen met zijn lijfwacht gedood zijn in de hoofdstad. Op amper anderhalve week voor de presidentsverkiezingen doet de moord de spanning in het land nog verder stijgen.
(archieffoto)

De partijvoorzitter van de kleine oppositiepartij UPD is vlak voor zijn huis vermoord. Ook een politieagent die hem moest beschermen, is omgekomen. Een tweede agent zou zwaargewond zijn geraakt. Volgens AFP had UPD recent nog toenadering gezocht tot de partij van zittend president Nkurunziza. Uiteindelijk besloot de UDP dan toch om voluit de oppositiekaart te trekken. Het is niet duidelijk of de moord in verband staat met die mislukte toenaderingspoging.

De spanning is al een tijdje te snijden in Burundi sinds president Pierre Nkurunziza - tegen de grondwet in - heeft aangekondigd dat hij kandidaat is voor een derde ambtstermijn als president van het Afrikaanse land. Daarna volgden protesten in Bujumbura en een poging tot staatsgreep. De nakende verkiezingen hebben al tot veel geweld geleid. De afgelopen weken zijn al tientallen mensen om het leven gekomen.