Burundezen vragen Europa om Belgisch voorbeeld te volgen

Zo'n 150 "vrienden van Burundi" zijn vanmiddag samengekomen aan het Schumanplein in Brussel in een protest tegen president Pierre Nkurunziza en het geweld in het land. Ze roepen andere Europese lidstaten op om het voorbeeld van België te volgen en zich uit te spreken tegen een derde ambtstermijn voor de president.

Onder de aanwezigen op het Schumanplein waren de Brusselse parlementsleden Isabelle Durant (Ecolo) en Nadia El Yousfi (PS) en PS-kamerlid Stéphane Crusnière. De betogers vragen de terugtrekking van de kandidatuur van Pierre Nkurunziza voor de presidentsverkiezingen, de onmiddellijke stopzetting van de misdaden, slachtpartijen en folteringen, respect voor de persvrijheid en de vrijheid van vergadering en de onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen en de aangehouden manifestanten.

"De situatie in Burundi is zeer ernstig", zegt mede-organisator Latif Rukara. "Pierre Nkurunziza zaait een klimaat van terreur om de burgers te verhinderen zich uit te spreken. De man is tien jaar aan de macht. Wat denkt hij in een bijkomende termijn van vijf jaar te realiseren?". Op de spandoeken staan slogans als "Neen aan de institutionele staatsgreep", "Free Burundi" en "Respecteer de grondwet".

Met de samenkomst voor de Europese Commissie hoopt de organisatie ook andere Europese landen te overtuigen de reactie van België te volgen. Vorige week gaven ministers Alexander De Croo en Didier Reynders aan dat de Burundese president Nkurunziza moet aftreden. Ze weigeren nog langer het verkiezingsproces en de politiehervorming te financieren. "We vragen ook een embargo op de wapenhandel naar het land", aldus nog Rukara.

 

Meest gelezen