Duitse vrouw (65) bevalt van vierling

In een ziekenhuis in Berlijn heeft een 65-jarige vrouw het leven geschonken aan een vierling. De drie jongetjes en een meisje zijn geboren op 26 weken zwangerschap en zouden een goede kans maken om te overleven. De vrouw had al 13 kinderen.
Foto uit 2005, na de geboorte van het 13e kind (links op schoot bij de moeder)

De Duitse omroep RTL heeft een exclusieve deal gesloten met de moeder en maakte het nieuws afgelopen nacht wereldkundig. De 65-jarige Annegret Raunigk beviel dinsdag van de vierling in een ziekenhuis in Berlijn via een keizersnede. Ze was daar eerder opgenomen met voortijdige weeën.

Neeta (655 gram, 30 centimeter), Dries (960 gram, 35 centimeter), Bence (680 gram, 32 centimeter) en Fjonn (745 gram, 32,5 centimeter) zijn geboren op een zwangerschap van 26 weken en liggen in de couveuse. Ze zouden volgens RTL een goede kans maken om te overleven.

Raunigk, een lerares Engels en Duits die dicht bij haar pensioen staat, heeft al 13 kinderen en 7 kleinkinderen. In april raakte bekend dat ze zwanger was. De vrouw was naar Oekraïne getrokken om daar verschillende behandelingen te ondergaan. Ze raakte zwanger met de hulp van eicel- en spermadonoren. Eiceldonatie is verboden in Duitsland.

Controverse

De zwangerschap van Raunigk lokte heel wat controverse uit. Artsen vroegen zich af of haar lichaam fysiek wel in staat was om de zwangerschap tot een goed einde te brengen. Ze wezen op de grote risico's, zowel voor de moeder als voor de baby's. Ook enkele Duitse politici mengden zich in het debat en stelden grote vraagtekens bij de medische en ethische wenselijkheid van een 65-jarige zwangere.

De moeder zelf vond de zwangerschap gerechtvaardigd omdat haar jongste dochter om een broertje of een zusje had gevraagd. Ze zou het gezien de omstandigheden goed maken.