Het leven zoals het is: De nazibezetting

Op de Tsjechische televisie is vanavond een controversiële realityreeks in première gegaan. Een gezin wordt er op realistische wijze ondergedompeld in het leven in Tsjechië onder de bezetting van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Acht afleveringen lang kunnen Tsjechische kijkers kijken naar de realityshow. Televisiecamera's hebben 6 leden van 3 generaties in een Tsjechisch gezin enkele maanden lang gevolgd terwijl ze leefden zoals de gemiddelde Tsjecho-Slovaak (red. Tsjechië was toen nog deel van Tsjecho-Slowakije) leefde onder de bezetting van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Professionele acteurs nemen de rollen van Duitse soldaten en Gestapo-agenten voor zich.

"We waren al lang op zoek naar een goed concept om het leven te tonen in een historische periode. Met de Duitse bezetting hebben we dé ideale periode gevonden", zegt tv-maker Zora Cejnkova aan het Franse persagentschap AFP. "We zorgen ervoor dat alles zo authentiek mogelijk is." De acht verschillende afleveringen hebben elk een specifiek thema. De serie heeft in binnen- en buitenland al heel wat ophef veroorzaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zo'n 360.000 Tsjecho-Slovaken omgekomen.