Ierland zegt voluit ja tegen het homohuwelijk

Ierland heeft voluit ja gezegd tegen het homohuwelijk. Niet minder dan 62 procent van de Ieren stemde voor de invoering ervan. Ierland wordt daarmee het allereerste land ter wereld waar de bevolking via een referendum vóór het homohuwelijk heeft gestemd.
2015 Getty Images

"Ik denk het het ja wordt", zei minister van Gelijke Kansen Aodhan O'Riordain vanmiddag al. "Ik heb de resultaten van kiesdistricten gezien waar normaal conservatief wordt gestemd en ook daar is overweldigend "ja" gestemd." Nog in regeringskringen is te horen dat de opkomst meer dan 65 procent bedroeg.

3,2 miljoen Ieren konden hun stem uitbrengen. Nu een meerderheid van hen "ja" heeft gestemd, wordt Ierland het eerste land dat het homohuwelijk invoert na een volksraadpleging. Erg opvallend is dat voor een land dat bekend staat als conservatief en katholiek. In andere Europese landen, waaronder ook België, gebeurde de legalisering via de parlementaire weg.

De tegenstanders gaven enkele uren geleden al toe dat ze hebben verloren. David Quin, de directeur van het instituut dat de katholieke belangen verdedigt, heeft op de Ierse omroep RTE gezegd dat het ja-kamp "duidelijk" heeft gewonnen.

Homoseksualiteit werd in Ierland nog maar 22 jaar geleden gedecriminaliseerd. De machtige Ierse katholieke kerk heeft zich de afgelopen weken heftig verzet tegen het homohuwelijk.

Meest gelezen