Kan Iraakse leger Ramadi heroveren op IS?

Het Iraakse regeringsleger heeft de handen in elkaar geslagen met sjiitische milities om de strategisch belangrijke stad Ramadi te heroveren op terreurgroep IS. Ongeveer een week geleden is het regeringsleger verdreven uit de stad.
Burgers verlaten massaal Ramadi.

Het Iraakse regeringsleger wordt momenteel bijgestaan door zo'n 3.000 sjiitische strijders om Ramadi te heroveren. De internationale coalitie geeft luchtsteun. Ramadi is van strategische belang omdat het een van de laatste regeringsbolwerken was in de overwegend soennitische provincie Anbar. De Amerikanen zijn vragende partij om de soennitische stammen in Anbar te bewapenen, maar dat stuit op verzet bij de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

Daarnaast ligt Ramadi op amper 120 kilometer van hoofdstad Bagdad. IS zou intussen al aan het oprukken zijn naar Falluja, op amper 80 kilometer ten westen van Bagdad. De tegenaanval is dus broodnodig als men wil voorkomen dat IS binnen onafzienbare tijd doorstoot tot in Bagdad. De val van Ramadi vorige week was een grote nederlaag voor het Iraakse regeringsleger. IS blijkt minder verzwakt dan al een tijdje wordt beweerd.

Volgens de Nederlandse journalist Juurd Eijsvoogel maakt IS gebruik van een nieuwe tactiek: gecoördineerde aanvallen met grote aantallen vrachtwagens volgeladen met explosieven en bestuurd door zelfmoordenaars. Naar verluidt zou IS bij het veroveren van Ramadi niet minder dan 30 dergelijke rijdende bommen gebruikt hebben. In de stad zouden daardoor hele stratenblokken zijn weggevaagd. "Tien van die vrachtwagens zouden de kracht gehad hebben van de bom waarmee een rechtse terrorist in 1995 in Oklahoma-stad een gebouw van 9 verdiepingen opblies."

In buurland Syrië waar IS de historische stad Palmyra in handen heeft gekregen, zouden de terroristen nu zijn binnengedrongen in het museum. Voorlopig zou IS er nog geen archeologische schatten vernield hebben.

Meest gelezen