Nederland pikt Vlaamse kilometerheffing niet

De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laten weten dat ze tegen de huidige plannen voor een Vlaamse kilometerheffing is. Ze wil daarover een onderhoud met hem.

Volgens Nederland zal de kilometerheffing voor vrachtwagens nieuwe barrières opleveren.

Minister Schultz van Haegen vindt het ook niet eerlijk. "Wat opvalt is dat de Belgische transportsector via diverse belastingen lijkt te worden ontzien. Tevens zou voor Belgische vrachtwagens de wegenbelasting worden verlaagd tot het Europees minimum en voor de kleine vrachtauto's zelfs afgeschaft. Zo worden Belgische bedrijven gecompenseerd ten voordele van bedrijven in het buitenland."

Volgens Nederland is de kilometerheffing ook in strijd met Europese regels omdat er sprake is van discriminatie.