Politieke steun voor Uplace neemt alsmaar af

Het geplande shoppingcenter Uplace in Machelen krijgt alsmaar minder politieke steun. Na Open VLD en CD&V ziet nu ook de derde regeringspartij N-VA nog weinig draagvlak, zo meldt Het Nieuwsblad.

Hoewel het dossier rond Uplace enkele maanden geleden nog werd goedgekeurd door de Vlaamse regering, lieten regeringspartijen Open VLD en CD&V al eerder eens hun afkeer ten opzichte van het project tonen. Enkel N-VA durfde nog openlijk zijn steun uitspreken. Tot nu.

"De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer", zegt de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Nieuwsblad. "De procedures gaan straks niet van een leien dakje lopen en de perceptie rond het project wordt alsmaar slechter."

"We staan plots alleen"

Een zelfde geluid is te horen bij partijgenoot en fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele. "Onze partij (N-VA, nvdr.) is de enige die niet heeft deelgenomen aan de beslissing in 2009. Het waren toen de drie traditionele partijen -CD&V, SP.A en Open VLD- die vonden dat er werk moest worden gemaakt van Uplace", zegt hij aan VRT Nieuws.

"Zes jaar later merken we dat wij nog de enige partij zijn die de overeenkomst naar waarde schat. We staan daar plots alleen. Dan moet je toegeven dat het draagvlak -en dan vooral politiek- ver te zoeken is."

Openbaar onderzoek

Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek dat de impact van Uplace op de omgeving in kaart moet brengen. Daarbij kunnen steden, gemeenten en belangenorganisaties hun bezwaarschriften indienen. Daarna moet de Vlaamse regering definitief de knoop doorhakken.

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil "in het belang van het onderzoek" niet reageren.

Bart Verhaeghe: "Volste vertrouwen"

Bart Verhaeghe, de voorzitter van Uplace, zegt dat er maar 70 bezwaarschriften tegen het project zijn ingediend, wat volgen hem betekent dat er tóch een maatschappelijk draagvlak is.

"Ik ben geen politicus, maar een ondernemer. Ik baseer mij niet op percepties, wel op feiten. Ik heb als ondernemer het volste vertrouwen in de deskundigheid van de Vlaamse regering, zoals ik ook het volste vertrouwen heb in de rechtszekerheid, een basisprincipe van onze rechtsstaat."