Zweden wint spannende 60e editie Eurovisiesongfestival

De Zweedse zanger Mans Zelmerlöw heeft in Wenen het Songfestival gewonnen met zijn nummer "Heroes". Tijdens een spannende puntentelling kon hij in het laatste deel afstand nemen van de Russische zangeres Polina Gagarina. De Belgische kandidaat Loïc Nottet eindigde knap op de vierde plaats met "Rhythm inside". Met Italië en Australië in de top vijf hebben de favorieten voor de 60e editie van de liedjeswedstrijd de verwachtingen waargemaakt.

De 60e editie van het Eurovisiesongfestival in Wenen is een nek-aan-nekrace geworden tussen de Zweedse zanger Mans Zelmerlöw en de Russische zangeres Polina Gagarina. De Zweedse topfavoriet haalde het uiteindelijk met 365 punten, 62 punten meer dan Rusland.

Voor Zweden is het al de zesde overwinning op het Eurovisiesongfestival. Ook de Belgische kijkers en vakjury zetten het dancenummer dat wat doet denken aan Avicii van Zweden op het hoogste schavotje en gaf Zelmerlöw twaalf punten. De ballade van Rusland kreeg tien punten van de Belgen.

"Ik ben supergelukkig. Bedankt aan alle mensen die op mij gestemd hebben. We zijn allemaal helden, ongeacht wie we zijn, waarin we geloven en wie we liefhebbben", reageerde een geëmotioneerde Zelmerlöw voordat hij zijn nummer "Heroes" nog eens mocht zingen als winnaar.

Het Italiaanse trio Il Volo vervolledigt het podium in Wenen. De klassiek geschoolde zangers sloten het Songfestival als 27e finalist af met het nummer "Grande amore".

Loïc Nottet overtuigend naar de vierde plaats

De Belgische kandidaat Loïc Nottet kwam als dertiende aan de beurt in de finale en werkte een foutloze set af in de Stadthalle in Wenen. "Rhythm inside" kreeg in totaal 217 punten van 37 van de 40 landen punten, behalve van Montenegro, Malta en België. Nottet mocht drie keer juichen met twaalf punten, die hem toebedeeld werden door Nederland, Frankrijk en Hongarije.

Daarmee behaalde Loïc Nottet het op drie na beste resultaat ooit voor een Belgische Songfestivalinzending. Dat is een prestatie waar de 19-jarige zanger trots op mag zijn. Hij schreef niet alleen de muziek van zijn nummer, hij nam ook de productie van zijn act voor zijn rekening.

De top vijf van het Songfestival werd vervolledigd door Australië. Guy Sebastian mocht als eerste Australische kandidaat optreden op de liedjeswedstrijd. Met "Tonight again" eindigde hij op een mooie vijfde plaats met 197 punten.

De finale van de 60e editie van het Eurovisiesongfestival ging van start met de opvoering van het themanummer "Building bridges" door de vier presentatrices, die werden bijgestaan door onder anderen de Wiener Sängerknaben en het Radio Symfonieorkest van Wenen.

Oostenrijk en Duitsland blijven verweesd achter

De liefhebbers van het Eurovisiesongfestival hebben met genoegen kunnen vaststellen dat in de 60e editie van de liedjeswedstrijd het artistieke primeerde boven de show op het podium. Er kwamen dit jaar nauwelijks verkleedpartijen of exorbitante vuurwerkexplosies voor in de acts.

Gastland Oostenrijk en Duitsland eindigden de wedstrijd in mineur met nul punten. De lauwe ballade "I am yours" met een brandende piano van The Makemakes uit Oostenrijk stond in schril contrast met het hedendaagse geweld van Loïc Nottet, die net voor de Oostenrijkers op het podium stond. Duitsland had met Ann Sophie een doordeweeks popnummer ingestuurd.

Ook Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje konden geen potten breken tijdens de finale. De Spaanse zangeres Edurne waagde zich als enige frontvrouw aan een ontkleedpartij, maar haar transformatie van Roodkapje naar vamp leverde nauwelijks punten op.

De gouden schoentjes van de energieke Israëlische zanger Nadav Gudej werden iets meer gesmaakt. Zijn nummer "Golden boy" eindigde op de negende plaats.

België stemde top drie in juiste volgorde

De Belgische vakjury en televotende kijkers hebben de top drie voorspeld. De Belgische punten gingen naar:

12 punten - Zweden
10 punten - Rusland
8 punten - Italië
7 punten - Letland
6 punten - Albanië
5 punten - Roemenië
4 punten - Australië
3 punten - Armenië
2 punten - Estland
1 punt - Georgië