"Beloond worden met een vierde plaats, te gek!"

Het Songfestivalpubliek staat open voor vernieuwing en moderniteit, zegt Loïc Nottet na zijn knappe vierde plaats op het Songfestival. "Ik kom nog maar net kijken, het is het eerste lied waar ik aan meeschrijf, en Europa beloont mij al meteen op deze manier. Natuurlijk ben ik blij!"

De 19-jarige Loïc Nottet heeft gisteravond hoge ogen gegooid bij de Songfestivaljury en het Songfestivalpubliek. "Rythm inside" leverde hem in totaal 217 punten op, van 37 van de 40 deelnemende landen. Nederland, Frankrijk en Hongarije gaven Nottet het maximum van 12 punten. Met een knappe vierde plaats als eindresultaat, het op drie na beste resultaat ooit voor een Belgische inzending.

"Natuurlijk ben ik blij", reageerde Nottet voor de microfoons van de RTBF. "Ik kom nog maar net kijken, dit is het eerste liedje dat ik zelf componeer, waar ik zelf aan heb meegeschreven. Ik gooi me meteen voor de leeuwen voor Europa en word beloond met een vierde plaats. En als je dan ziet dat er ook artiesten met twintig jaar ervaring tussen zitten... Dat is te gek!"

"Iets nieuws doen kan beangstigend zijn"

De 19-jarige Nottet schreef niet enkel mee aan zijn liedje, maar werkte ook de aparte choreografie uit die bij "Rhythm inside" hoort en bedacht zelf hoe de belichting, de beelden achter in het decor, de outfits van hem en zijn koor bij en in elkaar moesten passen. "Het kan beangstigend zijn om iets te doen wat anders is, wat eruit springt, dat kan goed of slecht zijn, maar in mijn geval heeft het goed gewerkt. Ik ben erg trots."

"Ik kan elke artiest die zijn eigen stijl, zijn eigen universum heeft, aanraden om mee te doen aan het Songfestival. Dit toont aan dat het Songfestivalpubliek openstaat voor vernieuwing, voor moderniteit. Misschien inspireert het andere landen om de komende jaren ook iets anders te doen. Dat kan ook weer meer jongeren aantrekken. Dat is een goede evolutie."

Nottet werd pas vorig jaar ontdekt tijdens zijn deelname aan "The voice belgique", de Waalse editie van "The voice". Hij werd toen tweede, waarna de RTBF hem afvaardigde als kandidaat voor het Songfestival.