"Ik ben liever dik dan oppervlakkig"

"Ik ben een vrouw. Ik heb gevoelens. Sommigen denken dat ik een harde tante ben, maar ik ben ook maar een mens. Ik ben echt, met echte gevoelens. En pesten, dat accepteer ik niet. Nooit gedaan. Ik ben niet iemand die zich laat pesten of die toeziet hoe anderen gepest worden." En dus reageerde de Amerikaanse zangeres P!nk enkele weken geleden vrij heftig toen plots haar lichaamsgewicht onderwerp van kritiek werd. Ze is niet de enige beroemdheid wiens gewicht ooit bespot werd. We maakten een selectie van 5 celebrity’s die zich niet lieten kleineren, toen ze om redenen van "body shaming" -Te dik? Te dun?- in de schijnwerpers kwamen te staan.

"Wat ik nog het meest ongelooflijk vind, is dat de media dit zo opgeblazen heeft, terwijl het toch maar over een jeansbroek ging. Welke vrouw wil er nu worden gepest, omdat ze een jeansbroek draagt. En dan moet je weten dat ik toen minder zwaar was dan nu." Jessica Simpson keek in 2014 op Entertainment Online nog met ongeloof terug op de hetze die er 5 jaar eerder rond haar gewicht opstak, toen ze in jeans en topje tijdens een presentatieopdracht verscheen. "Het was belachelijk en niet eerlijk", aldus de hitzangeres van "I wanna love you forever" nog.

"Vroeger probeerde ik af te vallen en maakte ik afschuwelijke muziek. Het was pas vanaf het moment dat ik mezelf begon te zijn dat de muziek voor zichzelf sprak en mensen ernaar begonnen te luisteren." Sam Smith vond dat hij tijdens de uitreiking van de Grammy’s moest reageren op een opmerking van presentator Howard Stern die hem als "lelijk en dik" omschreven had. Ook al had hij aanvankelijk alleen met een "Ik kan niet geloven wat ik zojuist gelezen heb" gereageerd. Hij pleitte openlijk om iedereen te aanvaarden zoals hij of zij is.

"Ik ben voortdurend op weg, elke dag weer, en ja, dan heb ik soms een buikje. En soms heb ik er geen. Er zijn mensen die van honger sterven in de wereld en wie geeft om hen iets? Ik ben liever dik dan oppervlakkig." Een foto van Lady Gaga in bikini leidde in september 2014 tot schampere opmerkingen, die de Amerikaanse zangeres niet zomaar aan zich kon laten voorbijgaan. "Ik ben trots op welke maat dan ook, omdat het innerlijke hetgeen is wat telt. Bovendien, de manier waarop je poseert is het allerbelangrijkste. Vraag dat maar aan fotomodellen."

Drie maanden verbleef Demi Lovato in een revalidatiecentrum om zich dan in 2011 tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards terug aan de wereld te tonen. Maar wat velen vooral opviel, was dat ze wat kilo’s bijgekomen was. Tot ontzetting van de "Frozen"-zangeres, die via Twitter reageerde met: "Oké, ik ben bijgekomen. Maar doe even normaal. Dat gebeurt nu eenmaal als je in behandeling bent voor een eetstoornis. Ik voel me goed in mijn vel . En als jij kritiek hebt op mijn gewicht, dan voel jij je duidelijk niet zo goed in je vel."

"Almaar weer die commentaren van "Eet een boterham" of "Ze ziet er zo ziek uit". Ik heb al vaak in de spiegel gekeken, terwijl ik dan heel streng voor mezelf ben. Maar ik ben helemaal niet ziek. Ik eet boterhammen. Ik heb mezelf al voor mijn lichaam geschaamd. Anderen doen mij me schamen over mijn lichaam door hun opmerkingen op het internet. We zijn ofwel te mager, ofwel te dik, ofwel te lang, ofwel te kort. En dat terwijl we een voorbeeld moeten zijn voor jonge meisjes." "Birdman"-actrice Emma Stone wuifde in mei 2014 op USA Today de kritiek weg dat ze er "ziekelijk mager" uitziet: "Het is toch veel belangrijker grappig of eerlijk te zijn dan hoe je eruit ziet."

lees ook

    Meest gelezen