"Ik had niet eens gehoord dat ik gewonnen had"

Mans Zelmerlöw, de winnaar van het 60e Eurovisiesongfestival, is dolgelukkig met zijn eerste plaats. Op de persconferentie nadien kwam hij nog eens terug op de controverse die enkele uitspraken van hem vorig jaar veroorzaakt hadden. "Ik ben blij dat de holebi-gemeenschap mijn excuses aanvaard heeft."

De 28-jarige Mans Zelmerlöw sleepte met het liedje "Heroes" de zesde overwinning op het Eurovisiesongfestival voor Zweden in de wacht. Hij werd vooraf al getipt als een serieuze kanshebber, naast de uiteindelijke nummer twee en drie, Rusland en Italië. Een spannende puntentelling bracht het verdict.

"Echt ongelofelijk! Ik had het niet gehoord toen ze op het podium voor het eerst zeiden dat ik gewonnen had. Ze hebben het mij moeten vertellen: je hebt gewonnen! Ik kon het gewoon niet geloven. Ik dacht echt dat Rusland of Italië zou winnen", zei een enthousiaste Zelmerlöw op een persconferentie na zijn overwinning. "Ik ben trots, dolgelukkig!"

"Ik voel dat mensen mijn excuses aanvaard hebben"

Vorig jaar had Zelmerlöw op de Zweedse televisie gezegd dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en dat mannen zich van nature aangetrokken voelen tot vrouwen. Later verontschuldigde hij zich daarvoor. In de aanloop naar de Songfestivalfinale kwam de heisa rond de uitspraken van vorig jaar weer bovendrijven.

Na zijn overwinning gisteravond verwees Zelmerlöw zelf opnieuw naar de affaire. "Ik denk dat we allemaal helden zijn, ongeacht wie we zijn, van wie we houden of waar we in geloven. We moeten opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en hen sterker maken. Ik hoop dat mijn liedje en mijn boodschap een impact kunnen hebben op mensen."

"Ik voelde en voel mij hier zo welkom, al vanaf de eerste seconde dat ik hier ben. Toen ik hier toekwam, voelde ik dat de mensen mijn excuses aanvaard hebben en geloofden wat ik zei. Ik ben blij dat de holebigemeenschap mijn excuses aanvaard heeft."

Na zijn niet zo homovriendelijke uitspraken vorig jaar zei de jonge Zweed in een interview met de krant Metro dat hij zich absoluut kon voorstellen een relatie te hebben met een man "als ik mij tot hem aangetrokken zou voelen."