"Kerk in Ierland moet zich bezinnen"

Na het duidelijke "ja" in het referendum over het homohuwelijk in Ierland vindt de aartsbisschop van Dublin dat de katholieke kerk de realiteit moet aanvaarden. "De Kerk moet inzien dat er een sociale revolutie aan de gang is in ons land" zegt aartsbisschop Diarmuid Martin. "De Kerk moet weer aansluiting vinden bij jongeren."

62 procent van de mensen die deelnamen aan het referendum over het homohuwelijk stemde voor een wijziging van de grondwet waardoor mensen van hetzelfde geslacht zouden kunnen trouwen. Diarmuid Martin, de aartsbisschop van Dublin (kleine foto), stemde zelf nee, met als argumenten dat de rechten van holebi's gerespecteerd moeten worden, zonder de definitie van het huwelijk te veranderen.

Na de bekendmaking van de resultaten zei Martin, een van de meest invloedrijke geestelijken van Ierland, aan de Ierse omroep RTE: "We moeten stoppen en de realiteit onder ogen zien, we mogen de werkelijkheid niet ontkennen. We mogen niet opnieuw beginnen met het negeren. Ik zie hoe homo's en lesbiënnes zich op deze dag voelen. Dat zij het gevoel hebben dat dit iets is wat hun manier van leven verrijkt. Ik denk dat dit een sociale revolutie is."

"De meeste mensen die ja hebben gestemd zijn het product van het katholieke onderwijs gedurende twaalf jaar. Ik vind dat er een grote uitdaging is om te zien hoe we de boodschap van de Kerk nog kunnen overbrengen".

Ierland is het eerste land ter wereld waar de kwestie via een referendum wordt geregeld. Amper 22 jaar geleden stond homoseksualiteit nog in het Ierse strafrecht. Analisten merken vooral een grote kloof tussen stad en platteland, waar de invloed van de Kerk nog groter is, en tussen oud en jong. Die laatsten toonden veel enthousiasme voor het referendum.

De eerste homohuwelijken in Ierland zouden al in de herfst van dit jaar kunnen plaatsvinden.