"Kofferjongetje" mag tijdelijk in Spanje blijven

Het Afrikaanse jongetje, dat onlangs door de Spaanse douane werd onderschept in een koffer, mag één jaar in Spanje blijven. Hij verblijft momenteel in een opvangcentrum voor minderjarige migranten. Zijn vader, die de reis voor zijn zoon regelde, is aangehouden voor mensensmokkel.

Begin deze maand werd het kind aan de Spaanse grens in Ceuta ontdekt door de douane. Een 19-jarige Marokkaanse vrouw probeerde het jongetje in een kleine trolley het land binnen te smokkelen.

De Guardia Civil vond dat de jonge vrouw zich verdacht gedroeg, waarop ze haar bagage controleerden en op die manier het jongetje ontdekten. De Marokkaanse vrouw, die geen familie is van het kind, werd meteen aangehouden. Ze kreeg wellicht geld om het kind over de grens te smokkelen.

Het achtjarige jongetje heet Adou en is afkomstig uit Ivoorkust. Zijn ouders wonen allebei op het Canarische eiland Fuerteventura. Ze lieten eerder hun dochter overkomen vanuit Ivoorkust. De vraag om een verblijfsvergunning voor hun zoon werd echter afgewezen, omdat ze onvoldoende zouden verdienen.

Kort na het incident werd Adou's vader aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Volgens zijn advocaat wist de man niet dat zijn zoon illegaal het land zou worden binnen gesmokkeld en wilde hij enkel zijn gezin herenigen.