Beke: "De N-VA-voorzitter zegt vandaag iets anders dan zijn ministers"

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft nog eens zijn N-VA-collega Bart De Wever in het vizier genomen in verband met de taxshift. In "Het journaal" wees hij er fijntjes op dat De Wever over woonfiscaliteit iets anders zegt dan twee partijgenoten: Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans en minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

"Het is net minister van Financiën Van Overtveldt zelf geweest die gezegd heeft dat hij een studie laat bestellen over het kadastraal inkomen. Mevrouw Homans heeft ook gezegd dat we dat moeten aanpakken. De voorzitter van de N-VA zegt vandaag iets anders", haalt Beke uit. Hij wil de woonfiscaliteit zelf ook herbekijken.

CD&V neemt de taxshift au sérieux. "De definitie zegt het zelf", zegt Beke. "Dat betekent dat we lasten op arbeid naar beneden moeten brengen. De eerste vertaling van het woord 'shift' is 'verschuiving'. Dan moeten we dat doen door lasten te verschuiven op andere componenten."

Over welke componenten heeft Beke het dan? "Mijnheer Van Overtveldt heeft daarover in het parlement als minister van Financiën gezegd dat dit op drie componenten zal moeten gebeuren: consumptie, ecofiscaliteit en inkomsten uit vermogen."

"De Zweedse coalitie kende een moeilijke start", geeft Beke toe in een opiniestuk op onze website. "Maar intussen heeft elke partij haar plaats gevonden. Voor CD&V zijn dat de domeinen die het dichtst bij de mensen staan."