Burundese oppositie roept op om weer te betogen

De Burundese oppositie heeft de onderhandelingen met regering opgeschort en roept op om weer te gaan betogen. Gisteren is Zedi Feruzi doodgeschoten voor zijn huis, en daarbij is ook de lijfwacht van de oppositiepoliticus om het leven gekomen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de moord op Feruzi scherp veroordeeld.

De hoogspanning in Burundi duurt nu al enkele weken en heeft te maken met de kandidatuur van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn, die strikt genomen niet in overeenstemming is met de Burundese grondwet. Er waren al bijna dagelijks betogingen tegen Nkurunziza en er was ook al een mislukte staatsgreep.

Volgens Ban Ki-moon kan de moord op Zedi Feruzi leiden tot nog meer geweld in het Centraal-Afrikaanse land. "De politieke leiders van Burundi moeten zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn en de politieke crisis oplossen. Ze moeten de vrede en nationale verzoening boven de partijbelangen stellen", zegt hij.

Volgens journalist Marc Hoogsteyns, die momenteel in de Burundese hoofdstad Bujumbura zit, is het nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de moord op Feruzi. "Dat kan zowel vanuit de kant van de overheid zijn - de partij van Nkurunziza - als van de kant van de oppositie", zegt hij tegen de radioredactie. "In de twee kampen zitten mensen die met een oplossing niet gediend zijn en die willen dat het tot een confrontatie komt. Ik denk dat die moord op die manier moet geïnterpreteerd worden."

Protest laait weer op

Dat de politieke moord de gemoederen in Burundi verhit, wordt geïllustreerd door de reactie van de verenigde oppositie, die de gesprekken met de Burundese overheid opschort. Die gesprekken onder leiding van de Verenigde Naties waren nog maar pas opgestart en moesten een eind stellen aan de onrust in het land.

Vandaag is het nog rustig in Bujumbura, maar de oppositie roept op om morgen weer te gaan betogen.

Daarmee lijken oppositie en Nkurunziza weer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Volgens Nkurunziza beperkt het protest tegen hem zich tot enkele wijken in Bujumbura en blijft het rustig en vreedzaam in 99,9 procent van het land.

Of die bewering klopt, is niet zeker. De afgelopen weken zijn tienduizenden Burundezen hun land ontvlucht, vooral naar Rwanda, Congo en Tanzania. Veel vluchtelingen klagen over intimidatie door de Imbonerakure, de militante jeugdbeweging van de regeringspartij. Volgens de Franse radiozender RFI vrezen vluchtelingen in Oeganda dat hun kamp wordt geïnfiltreerd door leden van de Imbonerakure.