Ethiopiërs naar de stembus voor een nieuw parlement

In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië worden parlementsverkiezingen gehouden. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds de dood van premier Meles Zenawi. Verwacht wordt dat diens partij onbedreigd de grootste zal blijven.

Volgens de Ethiopische kiescommissie zijn in het op Nigeria na dichtbevolkte land van Afrika 36,8 miljoen kiezers geregistreerd.

Verwacht wordt dat regeringspartij Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF), die al sinds de omverwerping van de marxistische dictatuur onafgebroken aan de macht is, ook nu weer de overgrote meerderheid van de stemmen in de wacht zal slepen. In 2010 haalde de partij 99,6 procent. Naar alle verwachting zal premier Hailemariam Desalegn dus gewoon kunnen voortregeren.

Vanmorgen vroeg stonden al lange rijen aan de stemlokalen. De oppositie en enkele mensenrechtenorganisaties beschuldigen de overheid van intimidatie van kiezers.

Een voorlopige uitslag wordt over vijf dagen verwacht. Het eindresultaat zal op 22 juni bekendgemaakt worden.

Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika, met een geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. In de afgelopen is enkele keren geprobeerd om het land te koloniseren, maar tevergeefs. Ook in de 20e eeuw zijn de Italianen er niet in geslaagd keizer Haile Selassie van de macht te verdrijven.

In 1974 wordt Haile Selassie afgezet door de militairen, die onder dictator Mengistu Haile Mariam een marxistische dictatuur installeren, met steun van de toenmalige Sovjet-Unie. In de jaren 80 wordt het land geteisterd door massale hongersnood, maar er is ook een burgeroorlog aan de gang waarbij verschillende verzetsbewegingen het regime in Addis Abeba bestrijden.

Mengistu moet uiteindelijk de macht prijsgeven en zijn regime bezwijkt in 1991 onder druk van de rebellenlegers uit Eritrea en Tigré, in het noorden van het land. Mengistu vlucht naar Zimbabwe als de EPRDF-rebellen van Meles Zenawi Addis Abeba innemen. 

Sinds 1996 is Ethiopië op papier een democratie, met om de vijf jaar verkiezingen. In de praktijk zijn het premier Zenawi en zijn EPRDF die de lakens uitdelen. Na diens overlijden in 2012 moet de tot nu toe vrij onzichtbare Hailemariam Desalegn het zien waar te maken als leider.