Europarlementslid Duda wordt nieuwe president van Polen

Volgens de eerste exitpolls wordt het conservatieve Europarlementslid Andrzej Duda de nieuwe president van Polen. Duda zou in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen 53 procent van de kiezers overtuigd hebben. Tegen de verwachtingen in is huidig president Bronislaw Komorowski dus niet herverkozen. Hij heeft zijn nederlaag al toegegeven.
Demotix

Duda zou zittend president Komorowski verslaan met 53 procent van de stemmen tegen 47 procent. Hij kwam twee weken geleden ook als verrassende winnaar uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Komorowksi (foto) stuurde al na de bekendmaking van de eerste peilingsresultaten enkele tweets de wereld in, waarin hij de kiezers bedankte voor hun steun. Op een bijeenkomst met sympathisanten heeft hij zijn opvolger Duda ook al officieel gefeliciteerd en veel succes toegewenst.

De onverwachte nederlaag van conservatief Komorowski is een tegenvaller voor de pro-Europese Burgerpartij, waar ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en de Poolse premier Ewa Kopacz toe behoren. De partij was gedurende acht jaar aan de macht en zwengelde de economische groei in Polen in die periode aan.

Demotix

Conservatief en eurokritisch

De nieuwe Poolse president Andrzej Duda (43) is advocaat en is Europees parlementslid. Duda is lid van het conservatieve en eurokritische Recht en Rechtvaardigheid, de partij van wijlen president Lech Kaczynski.

Het is al ruim tien jaar geleden dat de partij van Duda de verkiezingen nog eens kon winnen. Tijdens zijn overwinningsspeech was de sfeer dan ook behoorlijk uitgelaten. "We kunnen Polen veranderen", klonk het. De verkiezing van Duda zou een terugkeer kunnen betekenen naar het eurosceptisch beleid van Kaczynski. Duda heeft nog als adviseur voor hem gewerkt.

De officiële verkiezingsuitslag wordt morgen pas bekendgemaakt. De opkomst is wel al bekend: ruim 56% van de Polen heeft vandaag zijn stem uitgebracht. Op 6 augustus wordt Duda officieel de nieuwe president van Polen.