Griekenland kan schulden voorlopig niet terugbetalen

Griekenland kan volgende maand zijn schulden bij het IMF niet terugbetalen omdat het land dat geld simpelweg niet heeft. Dat heeft de Griekse minister van Binnenlandse Zaken gezegd in een interview. Griekenland zou het IMF volgende maand 1,6 miljard euro moeten terugbetalen.
The Associated Press2012

"De vier schijven die we in juni aan het IMF moeten terugbetalen, zijn samen goed voor 1,6 miljard euro. Dat geld zal niet worden gestort omdat we het niet hebben", zei Nikos Voutsis in een interview met de Griekse zender Mega Channel.

Athene moet dringend op zoek naar geld, om zijn schulden in te lossen en om de uitbetaling van lonen en pensioenen te kunnen garanderen. Het land heeft al maanden geen noodkredieten meer gekregen van de eurolanden en het IMF. Zonder nieuwe steun dreigt Griekenland failliet te gaan.

De Griekse regering moet zijn geldschieters eerst overtuigen van haar goede wil om economische hervormingen door te voeren. De onderhandelingen daarover verlopen moeizaam, al blijft de Griekse premier Tsipras "hoopvol". Minister van Binnenlandse Zaken Voutsis is "voorzichtig optimistisch over een sterk akkoord".

"We doen enorm ons best"

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei dit weekend in een interview met de BBC dat Griekenland "enorme stappen" heeft gezet in de gesprekken over nieuwe leningen.

"Het is nu aan de verschillende instanties om hun ding te doen. Wij zijn hen al tegemoet gekomen over drie kwart van het traject, zij moeten nu hetzelfde doen voor het overgebleven kwart", zei hij in een interview.

Varoufakis liet ook nog verstaan dat het voor Griekenland "een ramp" zou zijn om uit de euro te stappen. Bovendien meent hij dat die exit "het begin van het einde van de eenheidsmunt" zou betekenen.