India kreunt onder hittegolf

In India heeft een hittegolf afgelopen week het leven gekost aan bijna 300 mensen. In het zuiden van het land liepen de temperaturen op tot 48 graden. Het is er al sinds midden april een pak warmer dan gewoonlijk. De hitte zou nog zeker een week aanhouden.
Prabhat Kumar Verma / Pacific Press

Volgens de autoriteiten zijn sinds april in twee zuidelijke deelstaten alleen al 230 mensen omgekomen door de hitte. De temperaturen klommen er de voorbije dagen op tot 48 graden Celsius. In Andhra Pradesh stierven afgelopen week 100 mensen. Er zou in het gebied een tekort zijn aan drinkwater. In Telangana werden al 130 doden geteld.

De overheid vraagt mensen om op het warmste moment van de dag binnen te blijven om een zonneslag te vermijden. "We vragen mensen om hun voorzorgen te nemen en voldoende water te drinken", aldus gouverneur Chandrababu Naidu.

In de grote steden in Telangana en Andhra Pradesh liggen straten en markten er daardoor verlaten bij. Ook in het noorden van het land, onder meer in hoofdstad New Delhi, liep de temperatuur behoorlijk op. Door de hitte zouden er bosbranden kunnen ontstaan.

Volgens de meteorologische dienst zou de hitte nog minstens een week aanhouden. Na de gebruikelijke moessonregens begin juni zou de situatie moeten normaliseren.