Jacques Audiard wint Gouden Palm met "Dheepan"

De Franse regisseur Jacques Audiard heeft met zijn immigratiedrama "Dheepan" de hoofdprijs gewonnen op de 68e editie van het Filmfestival van Cannes. Audiard is bekend van onder meer "De battre mon coeur c'est arrêté" en "De rouille et d'os" met Matthias Schoenaerts.

De jury van de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes heeft het immigratiedrama "Dheepan" van de Franse regisseur Jacques Audiard uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Palm op de 68e editie van het festival.

Jacques Audiard kreeg uit handen van de Amerikaanse broers Coen de hoogste onderscheiding. Audiard is bekend van zijn rauwrealistische films als "De battre mon coeur c'est arrêté" en "De rouille et d'os". In 2009 won Audiard de prijs van de jury met "Un prophète".

In zijn nieuwste film "Dheepan" vertelt hij het verhaal van een groep vluchtelingen uit Sri Lanka die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten. In de voorsteden van Parijs hopen ze een mooiere toekomst uit te bouwen, maar ook daar worden ze geconfronteerd met heel wat geweld.

"Een prijs ontvangen uit handen van de broers Coen is bijzonder uitzonderlijk. Ik denk op dit ogenblik aan mijn vader", zei Jacques Audiard toen hij de onderscheiding in ontvangst nam.

De acteursprijzen in Cannes gingen naar Vincent Lindon en de actrices Rooney Mara en Emmanuelle Bercot. De Hongaarse cineast Laszlo Nemes kreeg de prijs van de jury voor zijn film "Son of Saul". Nemes werd door de pers getipt als grote favoriet voor de Gouden Palm, maar hij moest genoegen nemen met de prijs van de jury (foto).

Geen Belgisch succes op de Croisette

De Belgische regisseurs Jan en Raf Roosens konden hun nominatie voor de prijs voor beste kortfilm niet verzilveren.

Hun film "Copain" werd het voorbije festival op gejuich onthaald, maar greep naar de hoogste onderscheiding.

De prijs voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes ging naar "Waves '98" van de Libanese regisseur Ely Dagher. In totaal dongen negen kortfilms mee naar de prijs in de officiële competitie.

Het palmares van het 68e Filmfestival van Cannes

Gouden Palm
"Dheepan" van Jacques Audiard
beste acteur

Vincent Lindon (La loi du marché)
beste actrice
Rooney Mara (Carol)
Emmanuelle Bercot (Mon roi)
beste regie
Hou Hsiao-Hsien (The assassin)
beste scenario
Michael Franco (Chronic)
beste kortfilm
"Waves '98" van Ely Dagher
prijs van de jury
"Son of Saul" van de Hongaarse regisseur Laszlo Nemes