Labour niet langer gekant tegen Brits referendum over EU

Labour, de partij die zwaar terrein verloor bij de recente parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië, zal zich niet langer verzetten tegen een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar Labour roept de kiezers wel op om voor te stemmen. Dat zegt interim-leider Harriet Harman in The Sunday Times.

"Het Britse volk wil zich uitdrukken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Labour zal dan ook de organisatie van een referendum steunen", luidt het in de krant. Maar de partij wil geen Brexit, dat is duidelijk. "We willen niet toekijken hoe Groot-Brittannië uit de EU zal stappen. Wij zullen campagne voeren voor het behoud".

Tijdens de verkiezingscampagne was Labour nog gekant tegen een referendum. Die tegenstand was vooral ingegeven door de grote onzekerheid over het stemgedrag van de Britten. Labour waarschuwde ook voor de grote economische onzekerheid die dat teweeg zou brengen.

De conservatieve premier David Cameron daarentegen beloofde een referendum voor 2017. Cameron haalde onverwachts de absolute meerderheid bij de jongste verkiezingen.

Volgende woensdag wordt meer duidelijkheid verwacht als de Britse queen het parlement toespreekt.