Massagraven met vermoedelijk Rohingya-vluchtelingen ontdekt

In Maleisië heeft de politie massagraven met tientallen lichamen ontdekt. Vermoedelijk gaat het om leden van de Rohingya-moslimminderheid die onderdrukt en opgejaagd wordt in Myanmar. In hun vlucht worden ze het slachtoffer van mensensmokkelaars.

De massagraven werden ontdekt bij Padang Besar in de deelstaat Perlis, in het noorden van Maleisië, bij de grens met Thailand. Er liggen vermoedelijk ongeveer honderd lichamen. Vlak bij de massagraven zijn verlaten kampen van mensensmokkelaars ontdekt, wat doet vermoeden dat de slachtoffers Rohingya zijn, een moslimminderheid die onderdrukt wordt in hun thuisland Myanmar.

De vlucht van de Rohingya heeft tot het grootste vluchtelingendrama in Zuidoost-Azië geleid in tientallen jaren. Sinds begin deze maand zijn al minstens 3.000 Rohingya aangekomen op de kusten van Maleisië en Indonesië. In hun thuisland Myanmar worden ze niet erkend als bevolkingsgroep en onderdrukt. Ook in Bangladesh worden ze vervolgd en verjaagd.

Mensenhandelaars smokkelen de opgejaagde Rohingya vanuit Myanmar en Bangladesh naar Thailand en Maleisië. Dikwijls worden ze onder valse beloftes meegeloodst en als gijzelaars in kampen in de jungle opgesloten, tot hun families geld voor de overtocht hebben betaald. Veel vluchtelingen daar sterven als gevolg van ziekte of uithongering.

De Maleisische politie voert een onderzoek naar de ontdekte massagraven en naar de smokkelnetwerken.

Vluchtelingen worden geweigerd

Intussen zouden nog verschillende boten met vluchtelingen rondzwalpen op zee. De omstandigheden aan boord zijn erbarmelijk. Thailand, Maleisië en Indonesië weigerden de afgelopen weken om de vluchtelingen op te vangen en sleepten boten weer de zee in, tot ontzetting van de internationale gemeenschap.

Thailand heeft intussen beloofd om geen boten meer in zee te slepen, Maleisië en Indonesië willen de gestrande vluchtelingen ook tijdelijk onderdak bieden. Ze organiseren ook zoekacties op zee om vluchtelingen te redden.