Poetin gaat "ongewenste" ngo's harder aanpakken

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waardoor het mogelijk wordt om "ongewenste" buitenlandse ngo's harder aan te pakken. Het begrip "ongewenst" is ruim te interpreteren, maar slaat volgens het Russische persagentschap Interfax op organisaties die een bedreiging voor de Russische staat kunnen vormen.

Door de nieuwe wet zullen buitenlandse ngo's kunnen worden vervolgd of zelfs worden verboden.

Volgens aanhangers van het regime in Moskou dient de nieuwe wet om Rusland te vrijwaren voor al te veel invloed uit het buitenland in deze tijden van burgeroorlog in buurland Oekraïne.

In het westen overheerst bezorgdheid. De Verenigde Staten vreest dat onafhankelijke stemmen zullen worden gemuilkorfd waardoor Rusland nog meer geïsoleerd dreigt te raken. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden vooral Russische mensenrechtenactivisten en onafhankelijke organisaties geviseerd.