Spanning troef bij de Poolse presidentsverkiezingen

In Polen zijn de stembureaus open voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Spanning troef, want is het volkomen onduidelijk wie als winnaar uit het duel zal komen tussen huidig president Bronislaw Komorowski en advocaat en Europarlementslid Andrzej Duda.
De presidentsverkiezingen blijken een onvoorspelbare race te zijn.

De 62-jarige Komorowski vertegenwoordigt, hoewel hij zichzelf als onafhankelijk voorstelt, het conservatief-liberale Burgerplatform (Platforma Obywatelska, PO), de partij van onder anderen Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en huidig Pools premier Ewa Kopacz. Tegenstander Duda (43) is lid van het nog conservatievere, maar minder liberale Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS), de partij van wijlen president Lech Kaczynski.

Aanvankelijk werd een voorspelbare race verwacht: Komorowski had volgens de opiniepeilingen immers een comfortabele voorsprong, maar na de eerste verkiezingsronde van 10 mei moest hij onverwachts het onderspit delven. Duda haalde namelijk 34,76 procent van de stemmen tegenover 33,77 procent voor Komorowski.

De tweede ronde belooft opnieuw een nek-aan-nekrace te worden. Volgens een laatste peiling door de Poolse krant "The Times" haalt Duda 51 procent van de stemmen, tegenover 49 orocent voor Komorowski. Twee andere peilingen geven ook een licht voordeel voor Duda, terwijl een peiling door Millward Brown van woensdag dan weer Komorowski als winnaar aanwees. Maar ook hier was het verschil miniem, met 47 procent van de stemmen voor de aftredende president, tegenover 45 procent voor Duda.