Teken kunnen bestreden worden met ... wormen

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om teken te bestrijden. Uit enkele testen met kleine wormpjes blijkt dat een meerderheid van de teken sterft nadat ze in contact komen met nematoden. Dit principe wordt de komende maanden volop uitgetest, zo staat te lezen op natuurbericht.nl.
© SWNS Group

Nematoden of rondwormen worden al decennialang succesvol gebruikt bij de bestrijding van onder meer mensenvlooien. De wormpjes doden de insecten van binnenuit. Ze kruipen via lichaamsopeningen of onder de insectenhuid naar binnen. Daar scheiden ze een dodelijke bacterie af. Bovendien ontstaat er in de insecten meteen een nieuwe generatie wormen, die opnieuw hun werk doen.

Nu blijkt uit Nederlands onderzoek dat de nematoden ook teken kunnen parasiteren. In de Verenigde Staten worden de wormen zelfs al daarvoor verkocht. Het enige praktische probleem is de levensduur van de wormen. Nematoden leven gemiddeld slechts enkele uren. Bij gebrek aan een gastheer sterven ze af.

Onschadelijk voor mensen

De Nederlandse onderzoekers gaan de komende maanden uitgebreid testen op welke manier de wormen tegen teken ingezet kunnen worden, in verschillende stadia van hun ontwikkeling. Het is nog onduidelijk welke concentratie aan wormen nodig is om effectief te zijn in de natuur. Gemiddeld sterft 60% van de teken binnen de tien dagen nadat ze in aanraking kwamen met de nematoden.

Enig nadeel: nematoden zijn geen selectieve parasieten. Wanneer nematoden ingezet worden tegen teken, zullen ze ontegensprekelijk ook andere soorten doden, zoals insecten of grassen. Voor mensen zijn ze daarentegen volledig onschadelijk. Het onderzoek wordt dit najaar afgerond.