Winkels open op zondag in Brussel, niet iedereen blij

In Brussel zijn vandaag de winkels open. Het stadsbestuur heeft onlangs beslist dat de winkels een keer per maand de deuren mogen openen op zondag, net zoals in enkele steden in Vlaanderen. De vakbonden zijn niet onverdeeld gelukkig en voeren actie.
BELGA
Nieuwstraat in Brussel (archieffoto)

De zogenoemde Vijfhoek in Brussel, binnen de kleine ring, wordt een toeristische zone, wat betekent dat de winkels er soepelere openingsuren mogen hanteren. En dus ook een keer per maand op zondag de deuren mogen openen. De toeristen vinden het alvast een goede zaak, maar de vakbonden vrezen voor de gevolgen voor het winkelpersoneel en voor de bewoners.

"Zondagswerk heeft een impact op het privéleven van de werknemers, dat mogen we toch zeker niet negeren", zegt Kristel Van Damme van de christelijke vakbond ACV. "Het heeft ook gevolgen voor de mensen die hier wonen. Dat brengt extra verkeer met zich mee."

Volgens het stadsbestuur moet sociaal overleg eventuele problemen oplossen.

Karel Van Eetvelt: "Antwerpen als voorbeeld"

De zelfstandigenorganisatie Unizo is niet gekant tegen de koopzondagen, op voorwaarde dat het er niet te veel zijn en dat de stad er genoeg reclame voor maakt.

"Antwerpen is een mooi voorbeeld", zegt voorzitter Karel Van Eetvelt. "Er is een beperkt aantal koopzondagen, een per maand, en de stad werkt aan citymarketing, zoals het extra ondersteunen van culturele activiteiten."

"Zo lok je meer mensen en is er dus meer omzet. Maar je mag niet vergeten dat de kosten voor die ondernemers ook stijgen als ze op zondag open zijn. Als er niet meer omzet komt, betekent dat dus verlies en dat is geen goede zaak, uiteraard."

Vincent Van Quickenborne: "Ons aanpassen aan de consument"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk, heeft ook zijn stad als toeristisch centrum laten erkennen. De winkels zijn er nu een zondag per maand open, maar persoonlijk zou hij liever meer koopzondagen zien.

"De gezinnen vinden vandaag nauwelijks nog tijd in de week om te gaan winkelen en ook op zaterdag is het vaak aanschuiven. Zondag zou dus een welgekomen dag zijn. Bovendien, als je je deuren te vaak dichthoudt, gaan mensen shoppen op het internet, dan ben je die centen sowieso kwijt."

"Het is dus goed dat we ons aanpassen aan de consument. Misschien beter een dag in de week gesloten zijn maar op zondag zeker open, dat is de toekomst."