Tegenvallende vliegtuigmaaltijd te wijten aan omgevingslawaai

U heeft het ongetwijfeld al meegemaakt: onderweg naar uw vakantiebestemming krijgt u een typische vliegtuigmaaltijd voorgeschoteld, en die valt tegen. Dat is -misschien vreemd genoeg- niet te wijten aan de bereiding van de gerechten of de omstandigheden aan boord, maar wel aan het omgevingslawaai terwijl je eet.

In  een afgesloten vliegtuigcabine beïnvloedt het omgevingslawaai onze smaakbeleving, zo blijkt uit een experiment met 48 proefpersonen. Alle deelnemers kregen voedsel voorgeschoteld waarin de vijf basissmaken aanwezig waren: zoet, zuur, zout, bitter en umami, het Japanse woord voor hartig.

Tijdens een eerste proefronde aten de deelnemers in stilte, de tweede keer droegen de proefpersonen een koptelefoon die 85 decibel aan lawaai produceerde. Die luidheid was niet toevallig gekozen: het komt overeen met het gebrom van de motoren zoals je het als passagier aan boord hoort.

Hartiger en minder zoet

De onderzoekers van de Amerikaanse Cornelluniversiteit stelden vast dat de deelnemers aan het experiment tijdens de tweede proefronde andere dingen proefden, hoewel de maaltijd op zich niet anders smaakte.

Het lawaai bleek ervoor te zorgen dat mensen zoetheid minder goed proefden, terwijl het eten tegelijk een pak hartiger leek te smaken.

"Deze studie bewijst dat onze smaakbeleving in een lawaaierige omgeving verandert. Het is duidelijk dat de omgeving waarin we eten onze perceptie beïnvloedt", zegt assistent-professor in de voedingswetenschap Robin Dando. "Interessant genoeg zien we enkel een effect voor de smaken zoet en umami, op een tegengestelde manier bovendien."

Droge lucht

Het is niet de eerste keer dan wetenschappers probeert te achterhalen waarom vliegtuigmaaltijden zo vlak smaken.

Duitse onderzoekers toonden eerder aan dat onze smaakpapillen door de droge lucht op grote hoogte simpelweg minder goed werken. Daardoor is de smaakbeleving van zoet en zout in de lucht tot 30% minder goed dan op de begane grond. Bovendien neemt door de droge lucht ook ons reukvermogen af, waardoor we nóg minder goed proeven.

Hoe kunnen luchtvaartmaatschappijen dan lekkerder eten serveren? Een mogelijkheid is om meer umami in gerechten te verwerken, omdat die smaak de andere basissmaken versterkt. Eten met oordopjes is vanaf nu een andere optie.

Meest gelezen