Marokko slaat prostitutiefilm in de ban

Marokko verbiedt "Much loved", een Frans-Marokkaanse film die enkele dagen geleden werd voorgesteld op het Filmfestival van Cannes. De film gaat over prostitutie en is volgens de regering "een grove belediging van de normen en waarden van Marokko en van de Marokkaanse vrouw."

De film van de Marokkaans-Franse regisseur Nabil Ayouch trekt van leer tegen de veelvoorkomende prostitutie in het Noord-Afrikaanse land.

Officieel is prostitutie in Marokko niet toegestaan, maar in de praktijk is het het lot van veel vooral arme, jonge vrouwen of alleenstaande moeders. Zij blijken vooral populair te zijn bij mannen uit Saoedi-Arabië en Europa, die speciaal daarvoor naar Marokko reizen.

De regisseur zegt dat hij met zijn film het debat wil openen. "Prostitutie bestáát. In plaats van haar niet te willen zien, zouden we beter het moeilijke parcours proberen te begrijpen van de vrouwen die erin beland zijn."

Naakt en expliciet taalgebruik

"Much loved" loopt nog nergens in de zalen, maar is de afgelopen weken al fel over de tong gegaan in Marokko. Fragmenten waren online al te zien. Het expliciete taalgebruik en de scènes met schaars geklede vrouwen veroorzaakten al felle discussies.

Afgelopen weekend werd de film vertoond op het Filmfestival van Cannes. Bij de voorstelling was ook een regeringsdelegatie aanwezig. Daarop werd beslist dat "Much loved" niet zal mogen worden vertoond in de Marokkaanse bioscopen.

Regisseur Nabil Ayouch zegt "verrast en geschokt" te zijn door het verbod van de regering. "Ik snap niet dat men mijn film wil verbieden terwijl ik nog niet eens een aanvraag heb ingediend om hem te vertonen. De vrijheid van meningsuiting van alle Marokkaanse artiesten wordt geschonden door deze daad van voorafgaande censuur."