Waalse regering wil voor 600 miljoen aan projecten indienen bij Juncker-fonds

De Waalse regering wil aan de Europese Commissie een lijst met projecten voorleggen met een gezamenlijke waarde van 600 miljoen euro die in aanmerking kunnen komen voor steun van het Juncker-fonds. Dat heeft minister-president Paul Magnette (PS) gezegd tijdens het bezoek van EU-commissarissen Jyrki Katainen en Marianne Thyssen aan het bedrijf Odoo in Grand-Rosière (Waals-Brabant). Ze stelden er het Europese investeringsfonds voor.
EU-commissaris Jyrki Katainen

Met het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) wil de Commissie over een periode van drie jaar minstens 315 miljard euro in de slabakkende Europese economie pompen. Het idee is om met overheidsgaranties private investeringen los te weken. Om zijn plan bekendheid te geven, heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker commissaris Katainen, bevoegd voor Banen, Groei en Investeringen, op promotour langs de 28 lidstaten gestuurd. Vandaag en morgen zijn België aan de beurt, Katainen krijgt er het gezelschap van de Belgische commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.

Tijdens het bezoek aan Odoo liet Magnette zich ontvallen dat Wallonië hoopt op financiële steun voor een rist projecten in de gezondheidszorg en de watersector en voor innoverende kmo's. "Wallonië heeft kort op de bal gespeeld: we hebben reeds een inventaris met projecten gemaakt die voldoende rijp zijn. We wachten nog op de exacte criteria (voor het bepalen welke projecten effectief steun kunnen genieten, red.), maar in dit stadium kunnen we voor 600 miljoen euro aan projecten indienen."

Behalve aan Odoo, dat in 120 landen actief is op het vlak van business software, brachten Katainen en Thyssen ook een bezoek aan het Leuvense Materialise. Daar werden ze vergezeld door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Meest gelezen