Barenboim ontwikkelt nieuwe concertpiano met Belg Chris Maene

De Argentijns-Israëlische pianist en dirigent Daniel Barenboim heeft in samenwerking met de Belg Chris Maene een nieuw type concertpiano ontwikkeld, dat volgens hem totaal verschilt van een hedendaagse traditionele concertpiano. Barenboim heeft het instrument gisteren in Londen voorgesteld en doet dat vandaag ook in ons land. Voorlopig zijn er slechts twee Barenboim-piano's.

In de piano zitten de snaren parallel, wat een superieur geluid zou opleveren. Normaal liggen de snaren diagonaal in een concertpiano. Aan het fundamentele design van de moderne piano is de afgelopen 100 jaar nauwelijks iets veranderd. Daar brengt Barenboim verandering in.

Hij begon te experimenteren nadat hij op de gerestaureerde piano van Franz Liszt (1811-1886) gespeeld had in Siena in Italië in 2011. "De warmte van die traditionele instrumenten met recht naast elkaar geplaatste snaren verschilt erg van de homogene toon die geproduceerd wordt door een moderne piano", zegt Barenboim. "De kleuren in het register van de piano van Liszt hebben mij geïnspireerd om dit te combineren met de kracht, de stabiliteit en de technische voordelen van de moderne piano."

Barenboim ontwikkelde zijn ideeën in samenwerking met de Belgische pianobouwer Chris Maene en met de steun van Steinway & Sons. Maene was anderhalf jaar bezig met het project. Het begon bij het kiezen van de boomstammen van een Duitse grenensoort voor de pianokast en ging tot het bespannen van de snaren en het handmatig aanbrengen van vernislagen.

Pianiste Gwendolyn Mok bespeelt zelf een Erard-piano met parallel geplaatste snaren uit 1875 en ook zij vindt dat zo'n instrument een superieure helderheid heeft. "Je krijgt afgebakende verschillen in register, bijna alsof je naar een koor luistert waar je de bas, de tenor, de alt en de sopraan hoort", zei ze in 2013 al. "Het geluid is zeer helder en geeft je grote mogelijkheden om met klankkleuren te experimenteren."

Barenboim speelt deze week in Londen Schubert op zijn zelf ontworpen instrument. Het instrument is 200.000 euro waard.

Meest gelezen