Mechelen niet blij met islamitische basisschool

Mechelen krijgt binnenkort de eerste islamitische basisschool van Vlaanderen. Het Mechelse stadsbestuur erkent dat veel allochtone jongeren uit de boot vallen. "Maar een aparte school voor moslims is geen oplossing”, zegt de schepen van Integratie en Onderwijs.

De plannen zijn ambitieus. De vzw Islamitisch Onderwijs Mechelen (IOM) wil een terrein aankopen in de Caputsteenstraat, een gemengde buurt vlak bij de Al Buraq-moskee. Volgens de vzw maken veel jongeren hun school niet af en halen ze geen diploma hoger secundair onderwijs. Een islamitische basisschool moet de jongeren helpen en de kans op werk later verhogen. Voorts zou het de leerlingen helpen om een eigen identiteit te vormen. IOM benadrukt wel dat ook niet-moslims welkom zijn.

"Dit ruikt naar segregatie"

Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor Integratie en Onderwijs, vindt de plannen maar niks. “We hebben een grote moslimgemeenschap in Mechelen, waarmee we goede contacten onderhouden. En we weten dat veel van die kinderen uit de boot vallen. We trachten daar ook iets aan te doen. Maar dit is geen oplossing. Dit ruikt naar segregatie. Het laatste wat we willen, zijn concentratiecholen. Een tiental meisjes volgt nu al les in een lokaal in één van onze twee moskeeën, omwille van het hoofddoekenverbod. Dat betreuren we. De toekomst is juist dat we beter gaan samenwerken.”

500.000 euro nodig

Hendrickx ziet ook praktische bezwaren. “De initiatiefnemers zijn hier de voorbije 2 jaar een 4-tal keer geweest. Er zitten succesvolle zakenmensen tussen. Maar ik vrees dat ze de problemen onderschatten. Ze willen 500.000 euro ophalen. Dat is te weinig omdat je met veel verschillende zaken rekening moet houden. Onder meer met de brandveiligheid. De plannen zijn ook weinig concreet. De vzw heeft inderdaad een locatie op het oog maar ze hebben nog niks aangekocht.”

Meest gelezen