Google pakt uit met nieuwe versie Androidsysteem

Google heeft vandaag een verbeterde versie van zijn Androidsoftware voorgesteld, die beschikbaar is vanaf dit najaar. De nieuwe versie van het besturingssysteem moet gebruikers meer veiligheid en keuzevrijheid bieden. Via de vernieuwde Android zal je ook mobiel betalingen kunnen uitvoeren.

De nieuwe versie van de mobiele besturingssoftware, die Android M zal heten, wordt uitgerust met Android Pay. Daarmee kunnen klanten in eerste instantie bij ongeveer 700.000 winkels in de Verenigde Staten met hun smartphone afrekenen. Daarnaast kan de accu van de telefoon met de nieuwe versie van Android sneller worden opgeladen.

Gebruikers krijgen ook meer controle over de data die apps mogen gebruiken. Een app kan voortaan worden geïnstalleerd zonder dat programma toegang te verlenen tot onderdelen van de smartphone, zoals het adressenbestand, locatie of de fotocamera. Momenteel moeten gebruikers instemmen met de data waar een app om vraagt. Google hoopt dat ontwikkelaars hierdoor minder toegang tot data gaan vragen en alleen extra toegang vragen aan een gebruiker als dat echt nodig is.

De nieuwe Androidsoftware moet Google helpen zijn sterke positie op de smartphonemarkt te behouden. Volgens onderzoeksbureau Garner zakte het aandeel van Android op de wereldwijde smartphonemarkt in het eerste kwartaal van 81 naar 79 procent. Die daling kwam vooral doordat Apple terrein won. Android M gaat dit najaar de directe concurrentie aan met de nieuwe iOS-versie, het besturingssysteem van Apple.

Meest gelezen