Ramp met Costa Concordia wordt in opera gegoten

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia voor de kust van Italië in 2012 heeft een Nederlands operagezelschap geïnspireerd. Het gezelschap De Kleine Opera uit het Nederlandse Haarlem gebruikt het drama als basis voor een nieuwe muzikale productie.
AP2013

De schrijfsters, zussen Xandra en Nicolien Mizee, raakten geïnspireerd door het radiogesprek tussen kapitein Schettino, die zichzelf in een reddingssloep in veiligheid bracht, en de foeterende kustwachtcommandant De Falco. "Er hoefden alleen nog noten onder, en dan had je al een opera. En we kregen gelijk toen we hoorden dat de rechtszaak rond Schettino zich in een theater zou afspelen."

Het zinkende schip is volgens de scenaristen "een metafoor van het kapseizende Italië onder Berlusconi. Schettino en De Falco staan voor de universele strijd tussen de saaiheid van de rede en de verraderlijke charme van de overgave aan machismo en uiterlijk vertoon." Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven.

De opera is op 19 en 20 juni te zien in de Philharmonie in Haarlem.

Meest gelezen