Universiteit van Oxford krijgt eerste vrouwelijke chef

De Engelse universiteit van Oxford heeft de 56-jarige Louise Richardson verkozen tot nieuwe rector. Het is de eerste keer in acht eeuwen dat Oxford een vrouw aan het hoofd krijgt.
AP2012

"Oxford is één van de meest prestigieuze universiteiten van de wereld en ik vind het een enorme eer om deze instelling te mogen leiden", zo reageerde Louise Richardson op haar verkiezing door een speciaal comité van alle colleges van de universiteit.

Richardson werd geboren in Ierland, studeerde geschiedenis in Dublin en politieke wetenschappen in Californië en behaalde een doctoraat aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Ze is nu topvrouw van de universiteit van Saint-Andrews in Schotland en wordt beschouwd als een specialiste inzake de strijd tegen het terrorisme en internationale veiligheid.

Haar benoeming in Oxford moet nu nog worden goedgekeurd door de "Congregatie", het wetgevend bestuur van de universiteit, maar dat lijkt veelal een formaliteit.

Als ze groen licht krijgt, zal ze begin volgend jaar de leiding overnemen van huidig vice-kanselier Andrew Hamilton. Ze heeft dan een mandaat van zeven jaar.

Richardson wordt de eerste vrouw aan het hoofd van Oxford sinds die instelling in 1230 werd opgericht.

AP2008