"Wonen in de stad leidt tot minder overgewicht"

Wereldwijd kan overgewicht en obesitas worden aangepakt door omgevingen te creëren waar winkels en andere voorzieningen gemakkelijker bereikbaar zijn, waar het veilig is om zich te voet of met de fiets te verplaatsen in het verkeer, en mensen het gevoel hebben weinig risico te lopen op misdaad. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek dat het verband naging tussen woonomgeving en overgewicht bij volwassenen en waaraan ook 1.200 Vlamingen deelnamen. Dat meldt de UGent.
De skyline van Brussel

"Mensen die in hun directe woonomgeving toegang hebben tot winkels, banken, restaurants, clubs, verenigingen en andere voorzieningen, blijken minder kans te hebben op overgewicht en obesitas", zegt de Gentse professor Ilse De Bourdeaudhuij (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen). "Wonen in de stad, waar alles gemakkelijker bereikbaar is, leidt dus tot een lagere Body Mass Index (BMI) in vergelijking tot wonen aan de rand van de stad of op het platteland."

Vorige studies legden al een link met beweging: mensen die in de stad wonen, bewegen meer. "Dit is de eerste studie die de link maakt met overgewicht. Het effect is ook volledig onafhankelijk van de sociale klasse."

Een tweede bepalende factor is de beschikbaarheid van veilige fiets- en wandelroutes. "Mensen die in hun directe woonomgeving fiets- en wandelroutes konden gebruiken in straten waar auto's niet te snel rijden en het verkeer niet heel druk was, hadden ook een lagere BMI."

Ten slotte bleek ook een groot onveiligheidsgevoel aanleiding te geven tot meer overgewicht en obesitas. Dat laatste bleek duidelijk in Amerikaanse steden, maar is voor Vlaanderen minder relevant.

Meest gelezen