Athene censureert videokunstwerk Kris Verdonck

In Athene is een videokunstwerk van de Belgische kunstenaar Kris Verdonck ontmanteld. Het werk bestond uit de projectie van twee monumentale naakte figuren op de gevel van een gebouw. Dat vond een orthodoxe priester niet kunnen.

"Stills" heette het videokunstwerk dat Verdonck maakte in opdracht van de Onassis Foundation. Het werk was sinds 21 mei opgesteld en bestond uit een projectie van twee naakte figuren van vierentwintig bij vijftien meter op de gevel van een privégebouw nabij het Klafthomonosplein in Athene.

Verdonck haalde zijn inspiratie bij de beroemde kariatiden. Dat zijn antropomorfe beelden die in de Klassieke Oudheid vaak als zuilen werden gebruikt om een dakconstructie te ondersteunen.

Een orthodoxe priester vond het videokunstwerk evenwel niet kunnen en verwittigde de politie. Hoewel de projectie volgens Verdonck geen enkele seksuele connotatie heeft, is de video-installatie toch ontmanteld.

"Beelden vertalen geen enkel politiek of religieus standpunt"

"Kariatiden zijn over het algemeen voorstellingen van mannen of vrouwen die een bepaalde macht symboliseren: religieus, politiek of financieel", legt Verdonck uit. "De kariatiden die ik projecteerde, waren gewone mensen die worstelen met een systeem dat hen gevangen houdt. Op die manier behandelt "Stills" het vraagstuk van de hedendaagse mens, zijn plaats in de wereld en de moeite die hij heeft om zich aan te passen aan de hedendaagse politieke en economische realiteit."

"Ik had nooit durven denken dat deze projecties mensen zouden choqueren. Het lijkt erop dat de politieke en religieuze machten in Griekenland niet gescheiden zijn. Deze beelden vertalen nochtans geen enkel politiek of religieus standpunt. Ze werpen louter vragen op over de mens."

Meest gelezen